Κολποσκόπηση
Τι είναι η κολποσκόπηση;
Κολποσκόπηση είναι η επισκόπηση του δέρματος και των βλεννογόνων του κατώτερου γεννητικού συστήματος (τράχηλος μήτρας, κόλπος και αιδοίο) μέσω του κολποσκοπίου. Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, σύντομη και μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση, η οποία απεικονίζει σε μεγέθυνση τον τράχηλο της μήτρας σε κλίμακα από 2 έως 60 φορές, μέσω ενός ειδικευμένου εργαλείου, του κολποσκόπιου. Η κολποσκόπηση αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό να διαγνώσει ανωμαλίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.
Τι είναι το κολποσκόπιο;
Το κολποσκόπιο μοιάζει με το μικροσκόπιο. Οι φακοί του δίνουν τη δυνατότητα πολλαπλών μεγεθύνσεων της εικόνας. Αυτός, που εξετάζει μέσω του κολποσκοπίου, μπορεί να κάνει διαδοχικές μεγεθύνσεις στην περιοχή, που τον ενδιαφέρει (Χ8, Χ12, Χ20 ακόμη και επί Χ30). Το κολποσκόπιο έχει επίσης, ενσωματωμένο δυνατό φωτισμό, που ρυθμίζεται από τον χρήστη, όπως έχει και ειδικά φίλτρα (με πράσινο και μπλε χρώμα), τα οποία βοηθούν τον εξεταστή να εντοπίσει λεπτομέρειες. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου στο κατώτερο γεννητικό σύστημα και στην περιοχή του πρωκτού. Χρησιμοποιείται ακόμη στο χειρουργείο για να αφαιρεθεί με ακρίβεια η περιοχή που έχει προκαρκινικές αλλοιώσεις, όπως και για την εξάχνωση με laser κονδυλωμάτων σε τράχηλο μήτρας, κόλπο, αιδοίο και πρωκτό.
Πότε πρέπει να κάνω κολποσκόπηση;
Ο ιατρός μπορεί να συστήσει την πραγματοποίηση κολποσκόπησης μετά την κλινική εξέταση και τη διεξαγωγή του τεστ ΠΑΠ σε περιπτώσεις όπου:
⦁ Τα ευρήματα του τεστ ΠΑΠ δείχνουν αλλοιώσεις ή είναι ασαφή
⦁ Ο ιατρός διέκρινε με γυμνό μάτι βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο ή το αιδοίο
⦁ Υπάρχουν συμπτώματα όπως αιμορραγία εκτός της φυσιολογικής έμμηνου ρύσεως ή μετά τη σεξουαλική επαφή
⦁ Έχει προηγηθεί ένα θετικό τεστ για την ανίχνευση λοιμώξεων, όπως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
⦁ Υπάρχει ατομικό ιατρικό ιστορικό αλλοιώσεων
Ποια είναι η σωστή προετοιμασία για μια κολποσκόπηση;
Για την πραγματοποίηση της εξέτασης δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Παλαιότερες συστάσεις για αποχή από τη σεξουαλική επαφή, διακοπή ενδεχόμενων κολπικών φαρμακευτικών θεραπειών ή μη χρήση ταμπόν θεωρούνται πλέον παρωχημένες, χάρις στη διαγνωστική ακρίβεια των σύγχρονων κολποσκοπίων.
Κολποσκόπηση: Πώς γίνεται η εξέταση;
⦁ Η γυναίκα ξαπλώνει στη θέση της γυναικολογικής εξέτασης. Το κολποσκόπιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση (10 -15 cm) από το σώμα της.
⦁ Ο γιατρός εκμεταλλεύεται τον δυνατό φωτισμό και τις μεγεθύνσεις, που του παρέχει το κολποσκόπιο και εξετάζει λεπτομερώς το δέρμα και τους βλεννογόνους της ασθενούς στο κατώτερο γεννητικό σύστημα (τράχηλος μήτρας, κόλπος, αιδοίο).
⦁ Στην εξέταση χρησιμοποιείται ένα διάλυμα αραιωμένου οξικού οξέος (μοιάζει με λευκό ξύδι).
⦁ Βρέχοντας με αυτό το διάλυμα το δέρμα και τους βλεννογόνους, αποκαλύπτονται αλλοιώσεις, που δεν φαινόντουσαν πριν.
⦁ Εάν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο, χρησιμοποιεί και ένα ιωδιούχο διάλυμα (lugol).
⦁ Εάν δεν πραγματοποιηθεί λήψη βιοψίας μετά την εξέταση δεν παρατηρούνται εκκρίσεις, ούτε υπάρχει κάποιος περιορισμός σχετικά με σεξουαλική επαφή, κολπικές θεραπείες και χρήση ταμπόν.
⦁ Σε περίπτωση βιοψίας η ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει ροζ εκκρίσεις το πρώτο 24ωρο μετά την εξέταση, ενώ σεξουαλική επαφή, κολπικές θεραπείες και ταμπόν θα πρέπει να αποφευχθούν για τις επόμενες 3-4 μέρες.
Μπορεί η κολποσκόπηση να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Τόσο η εξέταση όσο και η λήψη βιοψίας μπορούν να πραγματοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια και κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδανική χρονική στιγμή αποτελεί η 18η-19η εβδομάδα.
Μπορεί οποιοσδήποτε γιατρός να πραγματοποιήσει κολποσκόπηση;
Η πραγματοποίηση της εξέτασης από γυναικολόγους χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση ενέχει δύο βασικούς κινδύνους. Ο πρώτος είναι να μην διαγνωστεί μια υπαρκτή βλάβη και συνεπώς να εκτεθεί η ασθενής σε κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ο δεύτερος αφορά την πιθανότητα ο γυναικολόγος να διαγνώσει την ύπαρξη νόσου σε εντελώς υγιείς γυναίκες, με αποτέλεσμα αυτές να υποβληθούν σε άσκοπες θεραπείες με ενδεχόμενες επιπτώσεις για την υγεία τους.
Η κολποσκόπηση αποτελεί για τον λόγο αυτό εξειδικευμένη ιατρική πράξη, η οποία οφείλει να πραγματοποιείται ΜΟΝΟ από γιατρούς με την κατάλληλη εκπαίδευση και την απαραίτητη πιστοποίηση.