Στόχοι της άσκησης στην εγκυμοσύνη
Κάθε υγιής γυναίκα µπορεί και πρέπει να εκτελεί ασκήσεις κατά την εγκυµοσύνη. Η έγκυος γυναίκα µπορεί και πρέπει να γυµνάζεται ήπια και άφοβα, εφόσον δεν συνυπάρχουν γυναικολογικά ή άλλα παθολογικά προβλήµατα. Συνίστανται ήπια σπορ, όπως το κολύµπι, η γιόγκα και το περπάτηµα, καθώς το τελευταίο αυξάνει την κυκλοφορία του αίµατος στα πόδια, που κατά την εγκυµοσύνη εµφανίζεται συχνά πρήξιµο. Η καθηµερινή ήπια άσκηση βοηθά στον έλεγχο του βάρους, ενισχύει την ενεργητικότητα, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και την ψυχολογική διάθεση της εγκύου.
Τα οφέλη της άσκησης κατά την εγκυµοσύνη είναι σχεδόν πανοµοιότυπα µε τα αντίστοιχα, σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Η ενδυνάµωση του µυοσκελετικού, του καρδιαναπνευστικού, η ψυχική ανάταση, η αύξηση των σωµατικών και ψυχολογικών αντοχών, η ρύθµιση της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίµα είναι µερικά από τα οφέλη της άσκησης, που ισχύουν και για την εγκυµονούσα γυναίκα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να δοθεί στην σηµασία της φυσικής αγωγής κατά την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τέλος, συµβάλλει στην καλύτερη ρύθµιση του σωµατικού βάρους και µειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυµοσύνη, όπως η προεκλαµψία και ο διαβήτης της κύησης.
Ο πρωταρχικός στόχος της άσκησης κατά την εγκυµοσύνη είναι η διασφάλιση ενός φυσιολογικού τοκετού. ∆ευτερευόντως η µείωση των συµπτωµάτων, όπως τα διάφορα γαστρεντερικά προβλήµατα, και η ενίσχυση της φυσιολογίας της εγκύου. Απαιτείται ενδυνάµωση µυϊκών οµάδων και του κορµού, µείωση του άγχους, σε συνδυασµό µε µια υγιεινή διατροφή. Σύµφωνα µε την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, οι σηµαντικότερες µυϊκές οµάδες για την εγκυµοσύνη και τον τοκετό είναι οι κοιλιακοί και ραχιαίοι µύες µαζί µε τους µύες της πυελικής χώρας. Οι κοιλιακοί µύες διευκολύνουν τη στήριξη του αυξανόµενου σωµατικού βάρους του εµβρύου, οι µύες της πυελικής χώρας επιτρέπουν την ευκολότερη διαστολή της µήτρας κατά τον τοκετό και τέλος οι ραχιαίοι µύες βελτιώνουν την στάση του σώµατος και µειώνουν την πίεση που υφίσταται η εγκυµονούσα στην οσφυϊκή µοίρα.